Експерт сочи пилотска грешка за трагедията с Air Asia

Експерт сочи пилотска грешка за трагедията с Air Asia
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Пилотска грешка е причина за изчезването на самолета на Air Asia, който е решил да лети през опасно пространство над Яванско море, заяви австралийският авиационен експерт Нийл Хенсфърд. "Кой е определил маршрута на полета: вторият пилот, който е французин, или самият капитан на самолета, ние засега не знаем", твърди експертът, цитиран от малайзийската агенция БЕРНАМА.

Според него "опитните пилоти на пътническите авиолинии избягват полетите през опасната зона", където е изчезнал самолетът. "Там се наблюдава явление, наречено "фабрика на бурите". Този район трябва да се заобикаля, а не да се лети през него", поясни специалистът. Именно това може да се е превърнало във "фаталната грешка", подчерта той.

"Правилно ли са разбрали метеорологичната обстановка в района? Добре ли пилотите са се разбирали помежду си? Родният език на единия е малайзийският, а на другия френският", пита се Хенсфърд.

Индонезийските власти съобщиха, че екипажът на самолет, участващ в издирването, е "видял тела" близо до открити вече предмети от машината. Отделно до крайбрежието на остров Калимантан бе открит "обект, приличащ на крило".

Самолетът със 162 души на борда изчезна от радарите в неделя 40 минути след излитането си от Индонезия за Сингапур. Припомняме, че във вторник спасители откриха изчезналия самолет на компанията Air Asia. Това обяви в индонезийската столица Джакарта ръководителят на индонезийската спасителна служба Бамбанг Сеолистио.

По-рано стана ясно, че останки от летателния апарат са били намерени на 10 километра от локацията, където самолетът за последно беше засечен на радара.

Едно човешко тяло също бе открито в зоната за издирване на изчезналия самолет, съобщава Russia Today. 

#Air Asia #самолет #Индонезия #Джакарта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници