Комисия за българите в чужбина предлагат от БСП

Комисия за българите в чужбина предлагат от БСП
Червените искат комисия за българите в чужбина. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Постоянна комисия в Народното събрание, която да отговаря да провежда политика за българите в чужбина, е новото предложение на БСП. Идеята е в дейността на комисията да влиза и опазването на българското етнокултурно пространство и културно-историческото наследство в чужбина. Предложението си БСП Лява България е внесла като изменение в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Комисията ще действа чрез законодателна дейност и парламентарен контрол.

"Тези изменения ще помогнат за по-активна роля на парламента в защитата на правата на българските общности по света и решаването на техните проблеми, ще допринесат за диалога с тях и тяхната интеграция, ще ги ангажират с отстояването на българските национални интереси и приоритети", посочват в съобщението си от БСП.

Постоянната комисия трябва да съдейства и да подпомага опазването на българското етнокултурно пространство и културно-историческо наследство в чужбина, да оказва помощ при защита правата на българите зад граница и да стимулира изграждането и организирането на българско лоби, което да подпомага постигането на целите на развитие на родината.

Според червените от съществено значение за постигането на тези цели е диалогът със създадените повече от 500 организации на българите в чужбина, който трябва да се води не само от институциите на изпълнителната власт, но и на парламентарно равнище.

Парламентът трябва да има своя директен принос за обединяването на българската емигрантска общност по света и да се ангажира с решаване на проблемите й, като съдейства за утвърждаване на чувството за принадлежност към родината. Активната политика за българите в чужбина може да бъде важен елемент и от политиката по преодоляване на демографската криза, посочват още от БСП Лява България.

#комисия #БСП #емигранти #чужбина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници