Искат от ЕРП-тата информация за периодите на отчитане

Искат от ЕРП-тата информация за периодите на отчитане
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на енергетиката (МЕ) е поискало от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец, съобщиха от министерството.

Причина за проверката е зачестилите запитвания на граждани в министерството, които съдържат съмнения, че получените от електроразпределителните дружества фактури през ноември т.г. са необосновано завишени.

Съгласно правилата за измерване на количеството електрическа енергия, периодичността на отчитане трябва да бъде най-малко веднъж месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни.

От "ЧЕЗ Разпределение България" АД посочват, че следват стриктно нормативните изисквания и за ноември само 0.1% от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни. Причината за това е предоставената на клиентите възможност да декларират показанията на електромерите си. В този случай отчитането се извършва в предвидения срок, но фактурата отразява датата, към която клиентът е извършил самоотчет.

В получената от "Енерго-про Мрежи" АД справка се посочва, че фактурите с период на отчитане по-дълъг от 30 дни са 2.028%. В този процент попадат и електромерите, отчетени за период от 31 дни. В писмото се подчертава, че няма отчет за повече от 35 дни.

От EVN информират, че 0.56% от електромерите на техни потребители са отчетени с период от 32 дни поради лоши метеорологични условия или други обективни причини.

Министерството на енергетиката ще предостави на ЕРП-та всички конкретни сигнали на граждани за извършване на проверки и ще следи за резултатите от тях.

#сметка #ток #министерство на енергетиката #електроразпределителни дружества

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници