Пострадалите от наводнена Мизия ще прекарат Коледа във фургони

Пострадалите от наводнена Мизия ще прекарат Коледа във фургони
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 60 души, потърпевши от наводнена Мизия ще посрещнат празниците с покрив над главата. Те ще прекарат Коледа и Нова година във фургони. Официално се открива фургонното селище в пострадалия от опустошителния потоп град.

Целта на местната управа бе останалите без дом хора да влязат във временните си жилища преди празниците. Проблем със спазването на срока се появи, тъй като до последно  строителна бригада отстранява появили се течове, както и счупени при транспортирането елементи в санитарните възли.

На този етап обитателите няма да плащат ток и вода, защото са социално слаби.

„Харесва ми, защото ще съм си в моята къща, няма да съм по чуждите къщи вече”, казва баба Иванка в ефира на Би Ти Ви.

 „Ток има, ще си сготвя тука нещо, но туй е, че това не е направено от хляб и от шоколад, една година не съм на работа, животът трябва да продължава, няма друг изход”, споделя Недко Недев, който също е загубил дома си в наводненията.

В началото на август северозападният град Мизия бе залят от двуметрови приливни вълни от река Скът, които според местните хора са причинени от изпускане на язовири и човешка грешка.

Pри инцидента загинаха двама души. Над 100 постройки бяха разрушени, а над 800 души бяха евакуирани с лодки и хеликоптери. Впоследствие за щетите на пострадалите им бе предоставена еднократна помощ по 325 лева на човек.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници