Избираме дали да се осигуряваме в частен фонд или в НОИ

Избираме дали да се осигуряваме в частен фонд или в НОИ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 2015 година гражданите ще могат да избират дали да се осигуряват в системата на Националния осигурителен институт (НОИ) или в частно пенсионно дружество, решиха депутатите от парламентарната бюджета комисия.

Промените в Кодекса за социално осигуряване, с които пари от лични сметки в пенсионните фондове ще могат да се прехвърлят в НОИ се отнасят за родените след 31 декември 1959 г.

Проектът предвижда още всички, родени след тази дата, които за първи път започват работа на трудов договор, да имат 12 месеца, за да изберат дали да се осигуряват в частен пенсионен фонд. Не го ли направят, автоматично ще се осигуряват само в държавната система.

Бюджетната комисия официално замрази увеличението на възрастта за пенсиониране. С четири месеца обаче ще се увеличи изискването за осигурителен стаж при пенсиониране и от 1 януари той става 35 години за жените и 38 - за мъжете.

От 1 януари 2015 година се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 300 лева. Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 на 2600 лева. От 1 юли се увеличава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154,50 лв. на 157,44 лв.

#НОИ #осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници