Вежди Рашидов спря търг в Швейцария с незаконно изнесени монети

Вежди Рашидов спря търг в Швейцария с незаконно изнесени монети
A A+ A++ A

Министърът на културата Вежди Рашидов спря търг в Швейцария с незаконно изнесени от България ценни антични монети.

Сигналът е получен още миналата седмица с писмо, в което се съобщава, че в интернет страницата на въпросния аукцион са обявени за продажба ауреуси на император Макрин и на Юлия Домна. Първата монета е с обявена начална цена 115 836 евро, а втората - 14 893 евро.

Аукционът бе насрочен за 13 декември 2014 г.

Самите монети са намерени при иманярски разкопки в централната част на Северна България през 2013 г., незаконно изнесени са през 2014 г. от територията на България и са препродадени на дилъри на културни ценности.

В момента швейцарските власти чакат от Върховната касационна прокуратура на България допълнителни документи по случая, за да може страната ни да си върне обратно ценните монети.

И двете страни – България и Конфедерация Швейцария, са ратифицирали Конвенцията за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности (Париж 1970).

От Министерството на културата посочват, че в акцията били впрегнати усилията и на министъра на външните работи Даниел Митов, посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева, заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, както и главна дирекция "Криминална полиция" на МВР - сектор "Противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности".

#Вежди Рашидов #търг #монети #незаконно #Швейцария #аукцион

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници