Георги Първанов: 6 правителства носат вина за провала на “Южен поток”

Георги Първанов: 6 правителства носат вина за провала на “Южен поток”
A A+ A++ A

За провала на българския “Южен поток” вина носят 6 правителства и най-малко сегашното. Това мнение изразява в интервю за "24 часа" бившият президент Георги Първанов.

От тройната коалиция, която забави и не направи необратим този и проекта “Белене”, през предишното правителство на ГЕРБ, и особено кабинета “Орешарски”, който дори формално затвори работата по “Южен поток”, сочи той.

Въпросът обаче не е само и не толкова в “Южен поток”. Серията от изявления на руски държавници от последните дни по адрес на България показва срив на доверието. Такъв срив между двете страни не се помни. Дори по времето на Костов беше малко по-поносимо.

Още през 2009 г., преди Борисов формално да бъде избран за премиер, имахме разговор за съдбата на двата енергийни проекта и на междусистемните връзки. Предоставил съм му цялата информация и всички възможни контакти, защото, когато става въпрос за национален интерес, трябва да сме единни, призовава Първанов.

Продължавам да твърдя, че България печели от това, че би имала и големи енергийни проекти с руско участие, и американски военни полигони. Т.е. да съчетава и балансира добре интереса, а не просто да си заравя главата в пясъка и да позволява глобалният интерес да ни заобикаля.

Според Георги Първанов най-работещото предложение е да имаме 2 в 1 - “Южен поток”, стъпвайки на територията на Турция, да продължи по трасето на “Набуко”, което е разработено. Според него голямата вина на европейските институции е, че с лека ръка се отказаха от “Набуко” и преместиха трасето по на юг, в рамките на трансадриатическия газопровод. Сега всичко е просто една имитация, няма сериозна загриженост за България.

#Южен поток #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници