Меркел: Ще помагаме, с каквото можем

Меркел: Ще помагаме, с каквото можем
A A+ A++ A

Германия ще изпрати експерти, които да съветват България за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейски фондове. Това договориха българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел на срещата си днес в канцлерството в Берлин.

Съдбата на проекта "Южен поток" и членството на България в Шенген са били водещите теми.

Борисов е развил идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на общ енергиен пазар. По-подробно този вариант ще бъде разискван на срещата на ЕС в четвъртък.

Германия има добър опит с Русия като партньор, посочила Меркел. Тя не е заявила конкретно дали ще се ангажира с подкрепа за България при предстоящото поемане на финансови щети от прекратяването на проекта "Южен поток". Сключени са множество договори и най-важното сега е да се разгледа много внимателно юридическата страна на въпроса, която да се реши със спазването на европейските правила, е казала Ангела Меркел.

Борисов е потърсил подкрепа за удължаване с още една година на срока за усвояване на еврофондовете от последната бюджетна рамка - така, както е било решено за страните от Вишеградската тройка. Меркел не се е ангажирала с нищо конкретно, но е обещала на Европейския съвет да подкрепя исканията на България и да види какво може да се постигне.

Берлин и засега не дава гаранции за бързо решаване на проблема с членството на България в Шенген. Борисов е изброил всички трудности пред България с бежанската вълна и огромните ресурси, които страната харчи за сигурността на границата.

Има обещания, че на Европейския съвет през март е възможно да се вдигнат морските и въздушните граници на България и Румъния с Шенген, но според германския канцлер дали това ще стане ще се реши едва през февруари, когато се видят и следващите доклади на механизма за наблюдение на България и Румъния от ЕС.

Меркел посочи, че е видяла решимост в сегашното правителство да се заеме сериозно с проблемите пред страната, най-вече борбата с организираната престъпност.

Германският канцлер не очаква на срещата на върха на ЕС на 18-19 декември да се вземе решение за нови санкции срещу Русия, бе заявено още на съвместната пресконференция след срещата..


#Бойко Борисов #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници