ОПЕК: Сривът на цените на петрола не е срещу Русия

ОПЕК: Сривът на цените на петрола не е срещу Русия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният секретар на Организацията на страните-износители на петрол ОПЕК Абдала Ел-Барди е заявил, че цената на петрола е паднала по-ниско, отколкото се предполага от логиката на пазарната икономика, но това в никакъв случай не е акция срещу конкретни страни.

„Някои смятат, че решението добивът на петрол да не бъде съкращаван е насочено в полза на САЩ и срещу Иран и Русия, но това не е вярно”, коментира Ел-Барди, цитиран от Ройтерс.

Цените на петрола продължиха да спадат, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) обяви в петък ревизираните си прогнози за производството и цените догодина. Организацията очаква през 2015 г. производството от страните, които не членуват в ОПЕК, да нарасне с малко, а цената на суровината да продължава да спада. Това е поредната ревизия за последните няколко месеца, съобщава "Уолт стрийт джърнъл".

Страните производителки на петрол, които не членуват в ОПЕК, увеличиха с 6 милиона барела тяхното предлагане на пазара, допринасяйки по този начин за падането на цените.

Цената на необработения петрол на Нюйоркската борса се понижи още в петък до нива, невиждани за последните пет години и половина и падна под 58 долара. Барелът загуби близо половината (46%) от стойността си след последния пик в средата на юни, отбелязват експерти.

В петък цените на бенчмарковите сортове петрол – брент и американския лек петрол, продължиха срива си след обявяването на новата прогноза на МАЕ. Цената на американския лек петрол спадна с 1.10%, преминавайки психологическата граница от 60 долара за барел до 59.29 долара. По време на сутрешната търговия цената на петрола брент изгуби 0.72% от стойността си, достигайки 63.22 долара за барел. Подобни цени не са постигани от най-тежките времена на световната финансова криза през 2009 г.

Спадът на цената на петрола нанесе удар на валутите, влияещи се от износа на суров петрол. Случващото се повлия негативно и на апетита за рискови активи.

#ОПЕК #Русия #САЩ #Иран #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници