Пенсионната реформа се замразява през 2015 г.

Пенсионната реформа се замразява през 2015 г.
До 31 март трябва да бъде изработен дългосрочен план за реформата на системата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пенсионната реформа се замразява и през 2015 година. До това решение стигнаха управляващи и синдикати след седмици на спорове с колко месеца годишно да се увеличават възрастта и стажът за пенсиониране. Подписан е и специален меморандум. 

До 31 март трябва да бъде изработен дългосрочен план за реформата на системата.

Премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и социалният министър Ивайло Калфин проведоха среща в сградата на Министерски съвет с президентите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа".

Правителството и синдикатите се договориха за това да не се увеличава възрастта за пенсиониране и да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се, както и да се вземат още мерки за събираемостта на публичните вземания.

"Кой би бил против укриването на осигуровки, освен това така създадената пенсионна система, тя е така кърпена, че не може да функционира", заяви премиерът Бойко Борисов. 

В меморндума е записано: "Считано от 2015 г. да се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица, относно режима на осигуряване за ранно пенсиониране – чрез държавното обществено осигуряване и чрез професионалните пенсионни фондове при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране; считано от 2015 г. да се въведе принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване; през 2015 г за всички категории осигурени лица да се въведе минимална възраст за пенсиониране."

 

#замразява #реформа #пенсионна #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?