На първо четене: Над 500 хиляди пенсионери ще получат 75 лв. великденска добавка

На първо четене: Над 500 хиляди пенсионери ще получат 75 лв. великденска добавка

canva

A A+ A++ A

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., които предвиждат да има великденска добавка от 75 лв. за над 500 000 пенсионери. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 145 народни представители, двама от „Продължаваме промяната – Демократична България“ бяха „против“ и 26 се въздържаха, отново от ПП-ДБ.

В него се посочва, че ще се осигурят средства в размер на 40 млн.лв., необходими за еднократно изплащане на допълнителна сума от 75 лв. на пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. По този начин, във връзка с предстоящите великденски празници, ще бъдат подпомогнати около 534 000 пенсионери, чиито доходи са в размери до линията на бедност.

Предложените от „Възраждане“ промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. еднократната великденска добавка да е от 100 лв. за всички пенсионери, бяха отхвърлени.

„Тези добавки не може да бъдат подкрепени, защото това, което искаме е трайно увеличение на пенсиите”, заяви Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ по време на дебатите. Той каза, че не може да обясни на тези 1,5 милиона български граждани, които получават пенсия над линията на бедност, защо те няма да получат.

„Не можете да си дадете равносметка как живеят хората по малките населени места, заяви Илиана Жекова от ГЕРБ-СДС. По думите ѝ в София се живее съвсем различно, отколкото в по-малките градове и села.

Георги Георгиев от „Възраждане“ изтъкна, че те са предложили подкрепа от 100 лв. за всички пенсионери, защото смятат, че не може да се извършва дискриминация към когото и да е в тази държава, особено към българските пенсионери.

„Ясно е, че е жест, а не решаване на проблема”, смята Toшко Йорданов от „Има такъв народ“. По думите му държавата може да направи само това без някаква голяма щета.

Великденски добавки за пенсионерите няма да има, такова беше решението на действащо и към момента правителство в оставка и доскоро на мнозинството, оформящо вече разглобената „слобка“, каза Георги Гьоков „БСП за България“. По думите му премиерът в оставка, финансовият министър в оставка и министърът на труда и социалната политика в оставка са се обявили за трайно повишаване на доходите, вместо еднократни добавки. Обявиха, че от средата на годината пенсиите ще бъдат увеличение с 11%, добави Гьоков и уточни, че това увеличение е следствие на българското законодателство и то е заложено преди настоящото управление. Той каза, че една трета от българите се опасяват, че пенсията им не е достатъчна, за да покрие разходите им. Един такъв жест е наложителен, смята депутатът.

Не става въпрос за предизборен популизъм, а за осъзната отговорност към възрастните хора, които получават пенсия под прага на бедност, каза Севим Али (ДПС). Той поясни, че възможностите на бюджета са такива в момента и призова за подкрепа на законопроекта

#пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници