Борисов ще разговаря за "Южен поток" с Жан-Клод Юнкер

Борисов ще разговаря за "Южен поток" с Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов ще обсъди ситуацията около "Южен поток" с  председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Вчера той поиска депутатите да гласуват позиция по отказа на Русия от проекта, но Народното събрание не успя да излезе с единна позиция, която премиерът да представи на Юнкер.

До този момент Европейската комисия официално не е уведомена от Русия за спирането на проекта „Южен поток“. Това е причината да няма яснота дали Брюксел ще прекрати започнатата наказателна процедура срещу страната ни във връзка с реализацията на проекта, стана ясно от думите на говорителят по енергийните въпроси на ЕК.

Министър-председателят вече разговаря с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок.

Премиерът Борисов е казал, че България винаги е подкрепяла реализацията на газопровода, но единствено при стриктното спазване на всички изисквания на европейското и на българското законодателство. В същото време  няма да позволи да бъде използвана като разменна монета в отношенията между Русия и Запада.

“Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз”, е казал още Борисов по време на срещата с Брок, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

След срещата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Борисов ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. По време на визитата си в Брюксел Борисов ще се срещне и с председателя на ЕНП Жозеф Дол.

#Бойко Борисов #Брюксел #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници