В ЕК не е постъпил официален отказ от "Южен поток"

В ЕК не е постъпил официален отказ от "Южен поток"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В Европейската комисия все още няма постъпила официална информация за прекратяването на проекта "Южен поток". До момента има само изявление на руския президент Владимир Путин.

Това обяви в сряда пред български журналисти в Брюксел говорителят по въпросите на енергетиката и климатичните промени в ЕК Анна-Кайсе Иптконен.

Тя е категорична, че ЕК не е страна по проекта „Южен поток”, а само участва в диалога с държавите членки, които са подписали с „Газпром” междуправителственото споразумение за строежа на газопровода. Коментарът й идва ден след изявлението на вицепремиера Томислав Дончев, че българското правителство ще настоява Европейската комисия да излезе с нееднозначна позиция по въпроса.

„Комисията не е срещу този проект, но като пазител на договорите натоява „Южен поток” да се случи в изпълнение на всички евродирективи”, добави още Иптконен.

На 8 декември заместник-председателя на ЕК и енергиен комисар Марош Шевчович ще се срещне с енергийните министри на държавите, които участват в проекта и са подписали междуправителственото споразумение с „Газпром”. Срещата е планирана много преди изявлението на Владимир Путин и няма характер на извънредно събиране, обясниха в сряда от Комисията. 

#Европейска комисия #Южен поток #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници