Дончев за „Южен поток”: Ситуацията предизвиква тревога

Дончев за „Южен поток”: Ситуацията предизвиква тревога
Дончев призова политическите сили да направят опит България да има една единна позиция по темата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България официално не е уведомена с документи за спирането на „Южен поток”, заяви на извънредна пресконференция в Министерски съвет вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, цитиран от „Фокус”.

„До момента имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция. Поради огромната значимост на проекта, не можем да си позволим да чакаме повече”, заяви още Дончев. Той обяви, че е провел серия от телефонни разговори с ЕК.

„Ситуацията предизвиква тревога. Обясних, че това не е абстрактен проблем за нашата страна. Има много измерения – и политически, и външнополитически, икономически, юридически”, заяви Дончев. По думите му, въпреки решението за спиране на проекта, част от процедурите са в ход. 

„Беше изразена позиция, че комисията ще бъде въздържаема, докато документално не бъде уведомена. Получих уверение, че предвид важността на приоритета – България в съкратени срокове може да разчита на съдействие. Приех с благодарност това уверение, но обясних, че една помощ от европейска страна не може да бъде считана за алтернатива на „Южен поток”, допълни Дончев.

Той уточни, че България трябва да бъде добър член на ЕС, да информира ЕК за всичко, което прави, но наред с това да се защитава интересът на България.

Дончев призова политическите сили да направят опит България да има една единна позиция по темата и това да не е позиция на правителството или на мнозинството в парламента, а на България. 

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че в програмната декларация на правителството ясно е посочено, че строителството на „Южен поток” ще продължи, но само при спазване на европейското законодателството. 

„Действията от наша страна са свързани с провеждането за избор на изпълнител за изграждането на „Южен поток”. Докато наказателната процедура не приключи, българското правителство няма какво да предприеме”, заяви Петкова. 

По-рано говорителят на Европейската комисия Анна-Кайс Итконен обяви, че в Европейския съюз са информирани за решението на руската страна относно строителството на газопровода „Южен поток”, но позицията на ЕС по проекта остава непроменена.

 

#Южен поток #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници