Пускат новите винетки на 15 декември

Пускат новите винетки на 15 декември
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Винетките за 2015 година ще бъдат пуснати за разпространение на 15 декември, обяви регионалният министър Лиляна Павлова във вторник. Тя гарантира, че цената на винетките няма да се промени, като годишната винетка остава 67 лв., месечната - 25 лв. и седмична остава 10 лв. Павлова подчерта, че приходите от винетки са основен източник, чрез който държавата инвестира в ремонт на републикански пътища. Тя отбеляза, че има ръст в продажбата на винетки от около 6%. За изминалата година няма данни за фалшиви винетки, каза Павлова.

Едва 169 милиона лева обаче са предоставени на АПИ от постъпилите приходи от винетки тази година. Павлова е категорична, че кабинетът „Орешарски" е нарушил закона с това задържане на част от приходите. Това според министъра е причина за забавяне на ремонтите и подготовката на пътищата за зимните условия.

Министър Павлова каза, че за 2015 е планирано всички приходи от винетки да отидат право при АПИ.

Интересна е тенденцията за нарастване на социално слабите и инвалидите, които ползват безплатни винетки. За 2014 са раздадени безплатни винетки за 12 милиона лева, което означава, че 176 000 автомобила се движат с безплатни винетки. Най-много са в София - над 22 600 безплатни винетки, в Пловдив над 10 600, в Стара Загора - 8 960, в Хасково -2640. През 2010 година 129 000 автомобила са ползвали безплатни винетки. Ще се направи преглед на издадените ТЕЛК-ове.

Лиляна Павлова подхвана и темата за тол системата. Според нея време е за по-справедливо ползване на пътищата и тези, които повече рушат пътищата да плащат повече за пътна поддръжка. Тя бе категорична, че тол системата е по-справедлива. Започват дейностите по анализ на въвеждането й. Ще бъде избран консултант, който да изготви стъпките за въвеждането й у нас. Такава тол система не може да бъде въведена веднага, поясни министър Павлова. Най-рано към 2017 ще бъде въведена у нас новата система.

#Лиляна Павлова #винетки #АПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници