Саркози: Инцидентът в Тулуза е национална трагедия

Саркози: Инцидентът в Тулуза е национална трагедия
Президентът на Франция Никола Саркози, който пристигна в Тулуза, обяви стрелбата пред еврейското училище в града за „национална трагедия“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Франция Никола Саркози, който пристигна в Тулуза, обяви стрелбата пред еврейското училище в града за „национална трагедия“.

Според Саркози между стрелбата пред училището в Тулуза и убийството на трима войници в същия град има поразителни прилики, предаде БГНЕС, позовавайки се на „Ройтерс“.

„Изумени сме от приликите между двата начина на действие при днешната драма и тази от миналата седмица. Но ще трябва да изчакаме за повече подробности от полицията, за да потвърдим хипотезата“, отбеляза държавният глава.

Пред репортери в южния град той освен това уточни, че първият загинал войник е бил от карибски произход, а останалите двама – мюсюлмани.

При стрелбата срещу еврейско училище във френския град Тулуза са били убити четирима души, в това число 3 деца, съответно на 10, 6 и 3 години, съобщи прокурорът на републиката Мишел Вале.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу осъди убийството и го окачестви като „отвратително престъпление“.

„От името на Комисията осъждам категорично това отвратително престъпление. Отвратен съм от ужаса, който това необмислено насилие вдъхновява. Нищо не е по-нетърпимо от убийството на невинни деца“, заяви в комюнике Барозу.

При стрелбата пред учебното заведение бе отнет животът на три малки деца на десет, шест и три години. Четвъртата жертва на нападението е 30-годишен мъж.

Убиецът е стрелял с две оръжия, като едното от тях е от същия калибър, с който бяха покосени войници в Тулуза и Бонтобан.

В отговор на стрелбата в гимназия „Озар Хатора“ вътрешният министър Клод Геан нареди на полицията да засили сигурността в еврейските училища из страната. Израелското външно министерство окачестви събитията като „ужасяващи“.

#Никола Саркози #Саркози #Франция #президент #стрелба #еврейско училище #председател на Европейската комисия #Жозе Мануел Барозу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници