Прокуратурата откри тежки нарушения при стопанисването на язовирите

Прокуратурата откри тежки нарушения при стопанисването на язовирите
Проверката по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия обхваща периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Наличие на неизправни или частично изправни язовирни стени, занижен контрол и неосъществяване на ремонти и поддръжка на хидротехническите съоръжения в цялата страна - това са част от изводите след проверката на прокуратурата в страната, която започна след наводнението в Мизия, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия обхваща периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент. Тя бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров.

Като характерни и повтарящи проблеми и слабости навсякъде се отчита неосъществяването на техническа поддръжка и ремонт на хидротехническите съоръжения, наличието на растителност в леглата на реките и по стените на язовирите, както и изхвърлянето на битови отпадъци там, липсата на финансови ресурси по места за осъществяване на такива дейности, „размиване” на отговорността и контролните правомощия на басейновите дирекции, областните управители, кметовете и др.

Констатирано е също така, че все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите с риск от наводнения, което води до несвоевременна реакция при такава опасност.

В резултат на работата на прокурорите са изготвени общо 95 предложения /предписания/ до кметове и областни управители за отстраняване на закононарушения и за осъществяване на конкретни дейности за обезопасяване на рискови водни обекти.

Образувани са 4 преписки с оглед данни за извършени длъжностни престъпления, както и 17 административнонаказателни производства за нарушения по Закона за водите, като по 13 от тях досега са издадени наказателни постановления.

#прокуратура #откри #тежки #нарушения #язовир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници