Нов ДНК тест идентифицира престъпник за 90 минути

Нов ДНК тест идентифицира престъпник за 90 минути
RapidHIT прилича на принтер
A A+ A++ A

Нова машина за ДНК тестове дава резултати в рамките на 90 минути. Въвеждането й вече е факт в Аризона, САЩ, като през август за първи път е идентифицирала заподозрян в убийство.

Устройството сравнява проби, взети от мястопрестъплението с данни от национална ДНК база в съвсем кратки срокове. Мобилната машина, която прилича на принтер,

не изисква специални познания при работата с нея

Достатъчно е в инструментите му за анализ да бъде поставена ДНК проба.

RapidHIT струва 250 000 долара и вече се използва в Китай, Русия, Австралия, европейски и африкански държави. Създадена е от компанията IntegenX в САЩ и Key Forensic Services във Великобритания.

В САЩ се планира приложението й от министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието. Ще я прилагат при множество различни случаи - от проверка на кандидат за зелена карта до откриване на престъпници. 

Правителство скоро

ще тества технологията в бежански лагери в Туция

и вероятно в Тайланд при семейства, които търсят убежище в Съединените щати. Има толкова много хора, които твърдят, че са роднини, но няма начин да проверим това, казва Крис Майлс, ръководител на биометричната програма към департамента.

Системата успешно съставя пълен профил от различни проби - от зъби, гърла на бутилки, шапки, фасове, облекло и др., посочват създателите.

#машина #устройство #престъпник #престъпници #текст #ДНК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници