Депутатите разрешиха на Горанов преговори за нов заем

Депутатите разрешиха на Горанов преговори за нов заем
Владислав Горанов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Временната бюджетна прие решение на НС за съгласие Министерският съвет да започне преговори за нов държавен дълг.

Народното събрание дава съгласие кабинета да води преговори и да предприема всички необходими действия за подготовка за поемане на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, чиито размер в рамките на 2014 година не може да надвишава 3 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута при условия на последващата ратификация.

На практика с решението се дава възможност на финансовият министър да води преговори за нов външен заем, преди вземането на такъв заем да бъде прието от Народното събрание и публикувано в Държавен вестник.

"Предложението е водено от необходимостта от осигуряване до края на годината на значителна ликвидност, която е свързана с покриване на допълнителния дефицит в закона за бюджета за 2014 година, продължаване на ликвидната подкрепа за банковата система и осигуряване на до 2 млрд. лева за гарантиране на своевременно изплащане на гарантираните влогове в КТБ", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Целта на това външно финансиране е да се диверсифицират източниците за финансиране на бюджета, като по този начин се предотврати изтеглянето на ликвидност от българския финансов сектор, а вътрешното финансиране през 2014 да бъде краткосрочно, тоест мостово и да бъде погасено от постъпленията от емисиите на международните пазари през 2015 година.

#Владислав Горанов #бюджет #дълг #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници