Студент създаде бутилка, която сама се пълни с вода (снимки)

Студент създаде бутилка, която сама се пълни с вода (снимки)
A A+ A++ A

Австрийският студент Кристоф Ретецар създаде бутилка, която сама се пълни с вода. Той е използвал принципа на кондензацията, при който водата се добива от въздуха. Системата, наречена Фонтус (на римския бог на изворите), е предназначена за велосипедисти.

Шишето произвежда половин литър вода за един час, която се събира капка по капка. В един кубически метър въздух при типичните за Средна Европа условия има около 17 грама вода. Ако въздухът се охлади, живителната течност кондензира под формата на малки капчици.

Устройството се поставя на рамката на колело, а ключовата му част е компонент, обичайно използван за охлаждане в хладилниците и компютрите.

Електротермичният преобразувател има два полупроводника. Той генерира електричество при температурни разлики и обратно - при наличие на електрически ток, създава температурни разлики. За да може да се извлече водата от въздуха, горната част на устройството се охлажда, а долната се затопля. Капките се събират и чрез малка тръбичка попадат директно в бутилката. Необходимото електричество се осигурява от слънчеви панели, а при лошо време - от батерия. Системата функционира оптимално, когато въздухът е горещ и влажен.

Изобретението на студента е номинирано в тазгодишните награди на Джеймс Дайсън.

Въпреки че се приема като практична играчка за колоездачи, в безводни региони то би могло да спасява живот или поне да го подобрява. Приблизително 2 милиарда души по света живеят в такива региони. А според Кристоф Ретецар вода има достатъчно. Земната атмосфера съдържа около 13 хиляди кубични метра вода, което е равностойно на 13 милиарда литра.

#бутилка #вода #студент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници