Протестиращи: Бойко, бандит - стига геноцид

Протестиращи: Бойко, бандит - стига геноцид
Това е първият протест срещу "всички безобразия", не само срещу едно конкретно действие на политиците, обясняват организаторите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 200 души се събраха в събота в София на протест срещу всичко и издигнаха плакат с надпис „Борисов, Левски ви гледа от небето, а ние от земята".

Демонстрацията за първи път не обединява хората срещу едно конкретно действие на властимащите, а срещу общото им поведение в политиката и срещу „всички безобразия в България", предаде БГНЕС.

Сред исканията на хората са правото да се приемат закони с референдуми, свиквани от гражданите с 200 000 подписа, право да се отзовават с подписки министри, лица, заемащи висши държавни длъжности и такива, работещи в съдебната система.

Те предлагат да се намалят критериите за издигане на независими кандидати на всички избори и да се направи всичко възможно да се обезпечи задължителното основно образование за всички граждани и искат и достъпно здравеопазване и наистина независима съдебна власт.

Организаторите на протестите искат да покажат на управляващите, че гражданското общество не е съгласно е редица неща, които се случват.

Листовка за днешния протест, разпространена в групата за организация на шествието, гласи:

„Ние сме една от най-бедните нации в света, по-бедни от повечето държави от Третия свят. В България минималната работна заплата се равнява на 138,46 евро, а в Нова Гвинея минималната месечна работна заплата е 141,70 евро. Протестът ще е мирен! Ръка за ръка, да покажем на нашите деца как ще променим тяхната съдба."

Протестиращите в София, предимно младежи, тръгнаха от НДК към Народното събрание, пеейки национални химн.

Те призоваваха всички столичани по пътя си да се присъединят, но почти никой не прояви солидарност към недоволството им.

Едва 40-ина души се присъединиха към бургаското шествие в протеста срещу всичко.

Андрей Андреев, който се представи от групата на Анонимните в България каза пред „Фокус", че всички протестиращи са анонимни, „защото за нашите политици и управници ние сме просто едни граждани, на които не са дали абсолютно нищо. Искат да точат само инвестиции от нас. Гледат на нас като гласоподаватели и като хора, от които само могат да вземат данъците си бе з нищо да дават. Обявяваме се против тяхното управление и безобразията, които направиха през последните 22 години."

С викове „Бойко, бандит - стига геноцид" стотина души от Пловдив се включиха в протеста „Народен марш срещу безобразията в България".

Протестиращите се спираха за скандирания и освирквания пред всеки клон на банка, мобилен оператор или електроразпределително дружество, които бяха по маршрута им, предаде „Дарик радио".

Освен скандирания срещу монополистите и премиера имаше и плакати с надпис „Когато държавата е на колене, народът ще я изправи" и „Хора от Европа, вдигнете се", както и лозунги против споразумението за борба с пиратството АCТА.

Над 100 души се включиха в днешния протест срещу безобразията в България във Варна, където шествието премина под надслов „Варна - Избухваме - Да направим България различна".

#протест #Анонимните #София #Бургас #референдум #НДК #Народното събрание #подписки #министри #гражданското общество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници