МВФ: за да има растеж, трябват реформи

МВФ: за да има растеж, трябват реформи
A A+ A++ A

През последните 25 години бяхме свидетели на драматична трансформация на европейските бивши комунистически страни в част от глобалния свят.Сходно за всички страни е изпадането им по-рано или по-късно в период на висока инфлация и рецесия вследствие на разпадането на старите икономически свързаности.

Това посочи при представянето на книгата "25 години преход - Пост-комунистическа Европа и МВФ" един от авторите, Джеймс Роф - постоянен представител на МВФ за Централна и Източна Европа.

България е на едно от първите места в Югоизточна и Централна Европа по показателя макроикономическа стабилност, което е много важно за постигане на икономически растеж, но не е достатъчно. Необходимо е страната да положи усилия и да предприеме важни структурни реформи, за да има икономически напредък и да достигне стандарта на живот на Западна Европа, коментира Гийермо Толоса, постоянен представител на МВФ за България и Румъния.

Експерти на фонда ще изготвят анализ на състоянието на финансовия сектор в България. Поканата към тях е била отправена от местни институции, а резултатът от изследването се очаква да бъде готов най-рано в средата на следващата година, съобщи още Толоса.

Степента на загуба на производителност на икономиките и времето, което е било необходимо за връщане към икономически растеж и овладяване на инфлацията обаче е много различно за различните държави от ЦИЕ, показва прегледът на МВФ.

Очевидно е, че страни, предприели по-рано смели реформи, са възнаградени с по-бързо възстановяване и конвергенция на доходите със западните страни, коментира Роф.

#МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино