ГЕРБ готвят нови реформи в МВР, от БСП са против

ГЕРБ готвят нови реформи в МВР, от БСП са против
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Част от целите на промените в Закона за МВР, които внесоха ГЕРБ в сряда, са реален парламентарен контрол върху Министерството на вътрешните работи и връщане на правото на президента да назначава главния секретар на силовото ведомство. 

С промените от партията на Борисов предлагат да се възстанови единната Главна дирекция "Национална полиция", която да обединява криминалната и охранителната. "Гранична полиция" отново става самостоятелна. От ГЕРБ са категорични, че предложенията им са полезни за сектор "Сигурност".

Цветан Цветанов обясни, че подслушванията няма да се върнат в МВР. Ще има само една структура, която ще подслушва, и това ще е ДАТО. Вътрешният министър Веселин Вучков също отрече да се обмисля връщане на службата за подслушване в МВР.

"Реформата, която беше направена в това отношение миналата година, трябва да бъде устойчива. МВР няма да се занимава с подслушване и проследяване, тя ще бъде само заявител. Техническата служба ще си остане в ДАТО", категоричен е Вучков.

Ако пленарната зала одобри промените, които внесоха ГЕРБ, на практика те ще отменят всички решения за МВР взети от кабинета "Орешарски" и ще върнат нещата както бяха и при първия управленски мандат на Бойко Борисов.

От БСП са категорични, че са против новите текстове, а от ДПС първо искат да видят какво предлагат управляващите и тогава да коментират.

#ГЕРБ #БСП #ДПС #Бойко Борисов #МВР #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Акценти

Инбет Казино