На Архангеловден се правят общи трапези

На Архангеловден се правят общи трапези
A A+ A++ A

На 8 ноември, по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден). В българските вярвания Свети Рангел (преиначен на Архангел Михаил) олицетворява смъртта. Народният фолклор го представя като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек. Макар да е нарамен с тежка задача, народните вярвания представят светията като състрадателен и справедлив - смята се, че е глух - за да не чува жалбите на осиротелите. Казват, че, ако мъртвият си отива с усмивка, значи свети Рангел му е дал ябълка, а ако умира в конвулсии, светията му е подал да изпие горчива чаша.

Според вярванията, след като извади душата, светията, наричан още и Душевадника, отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Св. Петър. Заедно премервали на везните греховете на душата и после я изпращали в Райската градина или във вечните мъки на Ада.

Почитането на светеца-покровител е един вид надхитряване на съдбата, защото закрилник на празника (живота) става смъртта в лицето на Архангел Михаил. Вярва се, че почитането на покровителя на мъртвите ще осигури здраве и добър живот на живите, че ще му е по-леко на човек, когато дойде неговия ред да го навести.

На Рангелов ден се правят се общи трапези. В чест на светеца - покровител на мъртвите, се коли курбан - обикновено мъжко животно - овен или шиле.

Св. Архангел Михаил е първият от седемте ангела пред престола на Господ. Той е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си и неслучайно за него казват, че е най-силният ангел.

В днешната събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия. Празнуват и всички носещи имената: Ангел, Ангелина, Анжела, Михаил, Михаела, Рангел, Лина, Геле, Гавраил, Гаврил, Михал, Михаил, Милко, Милчо, Мильо, Михо, Михаела, Михайлина, Мила, Милка, Милкана, Миладин, Милан, Милана, Миле, Милен, Милена, Милица, Минко, Минчо, Миньо, Милуш, Рангел, Радко, Райчо, Рачо, Радка, Райна, Рая, Рафаил, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина.

#Архангеловден #църква #Ангел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници