Москов готви чистка в Здравното министерство

Москов готви чистка в Здравното министерство
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Часове след като пое Здравното ведомство, Петър Москов обяви, че готви персонални промени.

"На д-р Москов няма да му е лесно, поема един от най-тежките ресори в страната", заяви досегашният служебен здравен министър Мирослав Ненков при сдаването на поста.

Москов благодари, че "през тези дълги месеци на политическо безвластие целият екип на Министерството на здравеопазването (МЗ) се е държал на ниво" и даде заявка за това, че оттук нататък е поет ясен ангажимент към спешно завършване на електронното здравеопазване и към спешната помощ. Електронното здравеопазване трябва да заработи през 2015 г. Медицината ще се върне в здравните заведения, в болниците, добави Москов и обяви, че се предвижда пълен набор от реформи. Те ще се отразят добре на пациентите, подчерта новия здравен министър.

Предстои преструктуриране на Националната здравоносигурителна каса (НЗОК). ГЕРБ и РБ имат намерение да превърнат Здравната каса в активен финансиращ и контролен орган от името на осигурените граждани - инструмент за провеждане на политика за осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване.

Двете партии са дали заявка за пакет от мерки за повишаване събираемостта на здравните вноски, запазване и развитие на кадровия потенциал на здравната система чрез нов механизъм на заплащане на работещите. Целта е ефективното лекарствено лечение и качество на живот на българските граждани.

НЗОК ще бъде задължена да закупува лекарства през прозрачна и конкурентна процедура.

Предвижда се формиране на модел на болнично здравеопазване, който се характеризира с предвидимост на финансовия ресурс за осигуряване качество и достъпност на лечението, и мотивация на работещите в сферата на здравеопазването; въвеждане на национална здравна карта със задължителен характер.

Цели се оптимизиране на доболничната и болничната здравна помощ; въвеждане на индивидуална електронна здравна карта; електронно здравеопазване; приоритетно преструктуриране на Спешната помощ чрез инвестиции в ресурсното, техническо, логистично и кадрово развитие.

Очаква се в следващите дни да бъде обявен пълният екип на Москов в Здравното министерство.

#Петър Москов #НЗОК #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници