Джордж Буш-баща с висше отличие за падането на Берлинската стена

Джордж Буш-баща с висше отличие за падането на Берлинската стена
Джордж Буш-баща
A A+ A++ A

41-ят президент на САЩ (1989-1993) Джордж Буш-баща ще получи награда от Европейския парламент "Робер Шуман" в рамките на честванията на 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена, предаде „Асошиейтед прес“.

Буш-баща бе президент при падането на Стената през 1989 г. Тримата държавници, които имат най-голям принос за това и са допринесли за цялостните промени в Европа са Джордж Буш-старши, Хелмут Кол и Михаил Горбачов. Преди години Буш заяви: "Събитията от 1989 г. не започнаха в Бон, Москва и Вашингтон. Тяхното начало се зароди в сърцата и съзнанието на хората, които от толкова дълго време бяха лишени от правата, които Бог им е отредил".

Той ще стане първият американец, удостоен с медала "Робер Шуман" на церемония в понеделник в президентската му библиотека в Тексаския университет.

Наградата е учредена през 1986 г. и се връчва на лидери, които са допринесли за напредъка на мира и човешките ценности. Сред другите й носители е папа Йоан Павел Втори.

Интересни факт от живота на Джордж Буш, след като излиза от Белия дом:

През 2001 г. става първият президент след Джон Адамс, който става баща на друг президент, когато синът му Джордж У. Буш, след решение на Върховния съд е обявен за президент на страната.

На 12 юни 2004 г. той скача с парашут по случай своя осемдесети рожден ден. Това е третият му скок след Втората световна война.

На 3 януари 2005 г. Буш Старши и Бил Клинтън застават начело на кампанията по набиране на средства за подпомагане на жертвите от цунамито в Индийския океан. На 31 август 2005 г. се срещат отново, за да съберат средства за жертвите на урагана „Катрина“ и да координират частните дарения. Двамата президенти развиват приятелски отношения подобно на президентите Картър и Форд.

Междувременно Джордж Буш старши навлиза в бизнеса с петрол, основавайки компанията „Сапата Корпорейшън“.

#Буш #Берлинската стена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници