Ги Верхофстад: Единствено Путин ще спечели от Brexit

Ги Верхофстад: Единствено Путин ще спечели от Brexit
Снимка: www.europarl.europa.eu
A A+ A++ A

Коментарът на Ги Верхофстад е публикуван във в. „Гардиън“. Верхофстад е бивш министър-председател на Белгия, лидер на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент.

Много е вероятно британският референдум на Дейдид Камерън за членството в Евросъюза да бъде проведен още през 2016 г.

Множество световни лидери, включително Барак Обама и тези на повечето европейски и много страни от Британската общност, лично призовават Дейвид Камерън и неговата консервативна партия срещу "Brexit". Въпреки икономически неграмотнитe централни принципи на кампанията за излизане - Brexit някак си трябва да даде възможност на Великобритания да "работи глобално" - прави впечатление, че много малко страни водят кампания Великобритания да напусне ЕС.

Благодарение на усилената работа на много британски държавни служители в Брюксел, ЕС е в процес на преговори на пълноправни споразумения за свободна търговия с Австралия, Нова Зеландия, Япония и САЩ. Сделката с Канада вече е сключена. Идеята, че тези страни ще се насладят на възможността за договаряне на отделно споразумение за търговия с Великобритания, или дори, че Великобритания ще осигури преференциални търговски сделки, като напусне най-големия общ пазар в света, е абсурдна.

На британците трябва да е ясно, че единственият лидер, който би спечелил от британско оттегляне от Европейския съюз, е Владимир Путин. Има няколко причини да се мисли така.

Първо, геополитически. Без съмнение дестабилизацията на ЕС е приоритет във външната политика на руския президент. ЕС и ценностите, които защитава – основни права, свобода на медиите, равенство и върховенство на закона – са антитеза на Евразийския съюз, който иска да изгради путин. Британското напускане би отслабило Европа военно и политически, и, в същото време, ще осигури пример за следване на крайнодесните националисти в Европа. Крайнодесните политически партии във Франция, в Дания, Швеция и другаде вече питат защо те не могат да имат същата договореност като Великобритяния, заедно с референдума. Решимостта на някои страни от ЕС вече е отслабена. Обединеното кралство е, правилно според мен, един от най-силните застъпници в Европейския съвет за строги санкции срещу Русия за нейната незаконна инвазия и продължаващата окупация на източната част на Украйна.


Другата причина, поради която Путин ще се наслади на британското излизане от ЕС е, защото Великобритания силно подкрепя независима европейска енергийна стратегия. За Путин е икономически и стратегически по-важно страните от ЕС да останат зависими от огромните доставки на газ и петрол от Русия, които той последователно използва като инструмент на външната политика. Дори и при това консервативно правителство, Обединеното кралство остава като цяло в подкрепа на амбициозни цели на ЕС за възобновяемите енергийни източници, енергийната сигурност и енергийната ефективност.

Чрез държавната газова компания „Газпром“ Москва продължава да насочва милиони долари към лобистите в цяла Европа, които се плащат, за да се попречи и да се възпрепятстват плановете, ръководени от Европейската комисия, за така наречения "енергиен съюз", чиято основна цел е да се засили независимостта си от руския газ. Не е съвпадение, че приносът на Европейският парламент към тази стратегия беше саботиран през декември от дясната група евродепутати, ръководени от Марин льо Пен, за чийто Национален фронт се твърди, че е получил финансиране от Москва.

Льо Пен гордо е посещавала Кремъл не един път и, заедно с Найджъл Фараж, открито празнува руските „постижения“ и „силното ръководство“ на Путин. Евродепутатите от Юкип и техните крайнодесни близки приятели постоянно са гласували в Европарламента против санкциите на ЕС срещу Русия. Льо Пен описа евентуалния Brexit “като падане на Берлинската стена”. Всъщност, пред британски вестник тя каза миналия месец, че "Brexit би бил прекрасен - изключителен - за всички европейски народи, които копнеят за свобода." Нямам съмнение, че Путин е съгласен с нея по този въпрос.

Очаква се тази година да бъде трудна. Вместо да има концентрация върху бежанската криза, руския експанзионизъм и заплахата за сигурността, предизвикана от ИД, много часове ценно време ще продължи да се отделя за срещи в Брюксел заради желанието на Дейвид Камерън да отделя Великобритания от ЕС, което в крайна сметка може да се окаже опорочено упражнение по управление на британска партия. Много британски консерватори евроскептици наскоро настояваха за военна намеса в Сирия на основание, че Великобритания трябва да застане рамо до рамо със своите съюзници, но те и Юкип сега гневно отхвърлят призивите от съюзници на Великобритания да остане в ЕС като "намеса" в британските дела. Това е лицемерие. Време е те се изправят пред факта, че единственият световен лидер, подкрепящ британски излизане от ЕС, е Владимир Путин



#Владимир Путин #Русия #Великобритания #ЕС #Европейския съюз #Дания #Швеция #Украйна #Берлинската стена #Марин Льо Пен #ЮКИП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »