ДАНС пресече нигерийска връзка за източване на сметки

ДАНС пресече нигерийска връзка за източване на сметки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мащабно киберпрестъпление е пресечено при операция на ДАНС в София, информираха от агенцията. Любопитна подробност: задържан е жив нигериец - организатор на схема от типа "нигерийска връзка" или  profitable business proposals.

Този тип измама нашумя преди години и въпреки множеството разяснителни публикации, наивници доверчиво разкриващи банковите си тайни, продължават да се намират.

Обикновено въдицата е имейл, с който предлагат на получателя да спечели пари, като се включи в изтеглянето на няколко милиона долара от Нигерия в чужбина, за да не попаднат в ръцете на корумпираното правителство. 

На 28.10.2014 г. на територията на София служители на ДАНС ии прокурори са задържали гражданин и са иззели множество дигитални носители на информация, преносими компютри, мобилни телефони и Wi-Fi антени, доказващи участието му в киберпрестъпление.

Установено е, че чрез специализирана електронна съобщителна технология чужденецът е прихващал от разстояние интернет трафика на различни интернет потребители. За целта е използвал специални антени с висок обхват, чрез които е осъществявал незаконен достъп до електронни пощенски кутии и електронни банкирания.

Придобитите данни са използвани за извършване на транзакции към банкови сметки на контролирани от нигериеца фирми и трети лица.

По случая е образувано досъдебно производство. На задържания е повдигнато обвинение.

#киберпрестъпление #ДАНС #нигериец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници