ЕЦБ не знае, че България желае да влезе в единния банков надзор

ЕЦБ не знае, че България желае да влезе в единния банков надзор
Снимка: www.europarl.europa.eu
A A+ A++ A

Председателят на Надзорния съвет на единния надзорен механизъм Даниел Нуи заяви, че Европейската централна банка следи внимателно случващото се в България и изтъкна необходимите процедурни стъпки за присъединяването на България към единния надзорен механизъм.

"Първата стъпка е изпращането на официално уведомление поне 5 месеца преди желаната дата за присъединяване. Досега не сме получили подобно уведомление, но ние сме готови да сътрудничим на колегите от България при необходимост. Ако са били провеждани някакви срещи досега, мога да кажа, че те са били неформални“, подчерта Нуи.

Изявлението бе направено по време на изслушването на председателя на Надзорния съвет на единния надзорен механизъм Даниел Нуи в икономическата комисия на Европарламента. В заседанието взе участие евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

В изказването си Ева Паунова обърна внимание на факта, че българската банкова система устоя на най-тежката финансова криза и преди масовото изтегляне на депозити от КТБ беше смятана за стабилна и добре капитализирана. Тя добави, че оповестеният в края на октомври доклад, който стига до заключението за необходимост от обезценка на активите на банката в размер на 4.2 млрд. лева, повдига сериозни въпроси за качеството на банковия надзор в България.

През 2012 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков заяви, че България подкрепя идеята за създаване на единен европейски механизъм за банков надзор. Той обаче подчерта, че за реализирането на идеята все още е необходимо да се изчистят много противоречия. Основното опасение е свързано с факта, че присъединяването ни към системата на единен надзор ще означава нови правила, без обаче да имаме възможност да участваме в създаването и променянето им, тъй като няма да получим право на глас при определянето на решенията на ЕЦБ за еврозоната.

#Нуи #Европейската централна банка #Ева Паунова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници