ЕЦБ остави без промяна основните си лихвени ставки в исторически дъна

ЕЦБ остави без промяна основните си лихвени ставки в исторически дъна
Източник: masterinvestor.co.uk
A A+ A++ A

След края на днешното заседание Европейската централна банка обяви, че запазва без промяна всички свои основни лихвени проценти, отговаряйки по този начин на очакванията на финансовите пазари. Банката също така не направи промени и в своята програма за "количествени улеснения", запазвайки месечния размер от 80 млрд. евро на покупките на финансови активи и крайния срок на програмата през март 2017-а година, предаде БНР.

Решението на ЕЦБ за запазване на основните лихвени ставки е факт след драматичните ходове, които банката предприе през март, когато намали и трите си основни лихвени нива, увеличи размера и обхвата на програмата за покупки на активи и обяви нова програма за средносрочно евтино кредитиране на търговските банки от еврозоната.

На заседанието си на 10-и март ЕЦБ намали основната репо лихва с 5 базисни пункта до 0,0%, депозитната лихва - с 10 базисни пункта до -0,40%, както и пределната заемна (кредитна) лихва с 5 базисни пункта до 0,25%.

През март банката също така реши да увеличи с 20 млрд. евро до общо 80 млрд. евро месечният размер на покупки на еврооблигации, като това нейно решение влезе в сила от април. По същото време тя обяви, че от юни ще разшири и обхвата на тази своя програма за "количествени улеснения", като вече ще може да купува и облигации на небанкови компании, притежаващи инвестиционен кредитен рейтинг. На същото заседание ЕЦБ обяви, че от юни ще стартира нова 4-годишна TLTRO програма за "евтино" кредитиране на търговските банки в еврозоната.

След края на днешното си заседание ЕЦБ отново заяви, че продължава да очаква, че нейната ключова репо лихва ще остане в текущото или в по-ниско ниво за продължителен период от време и далеч след края на нейната програма за покупки на активи. Банката също така потвърди, че програмата ѝ за "количествени улеснения" за 80 млрд. евро на месец ще продължи най-малко до март следващата година, или след този срок, ако това е необходимо и във всеки случай, докато банката не види устойчив възходящ път на инфлацията, отговарящ на нейните инфлационни цели.

Сега вниманието на финансовите пазари ще се насочи към редовната пресконференция на президента на ЕЦБ Марио Драги от 15:30 ч.,  на която той ще представи и новите средносрочни прогнози на банката за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната. Тези прогнози вероятно ще вземат предвид решението на британците на референдума на 23-ти юни да напуснат ЕС.

След срещата през юли, шефът на ЕЦБ Марио Драги отбеляза, че Brexit може да се окаже сериозен "насрещен вятър" за растежа на еврозоната. От тогава насам обаче бяха оповестени проучвания, които действително показаха известно забавяне на бизнес активността в региона до 19-месечно дъно, но като цяло сякаш не се оправдаха най-мрачните прогнози за негативния ефект от Brexit.

По-голям интерес ще представляват новите инфлационни прогнози за следващите две години. През юни ЕЦБ прогнозира повишение на потребителската инфлация (на индекса CPI) с 1,3% през 2016-а и с 1,6% през 2017-а година. Ако те обаче бъдат понижени, това може да увеличи значително натиска върху централната банка да предприеме в скоро време допълнителни стимулиращи мерки.

Еврото поскъпна към двуседмичен връх от 1,1314 долара като реакция на днешното решение на ЕЦБ да заеме отново "изчавателна позиция". Преди края на заседанието имаше известни спекулации, че още днес банката може да обяви удължаване на срока на действие на програмата за "количествени улеснения" с 6 месеца до септември 2017-а година.

В същото време еврото задълбочи и своето възходящо движение спрямо британската лира към 7-дневен връх от 0,8470 паунда и отскочи към 114,90 йени, след като ден по-рано удари двуседмично дъно около 113,80 нивото.

#Европейската централна банка #ЕЦБ #ЕС #Brexit

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »