90% от лекарите недоволни от реформите

90% от лекарите недоволни от реформите
Около 90% от лекарите в България не са доволни от реформите в здравеопазването, сочи проучване по международен проект за удовлетвореността на лекарите от работата им. Снимка: lekari.bg
A A+ A++ A

Около 90% от лекарите в България не са доволни от реформите в здравеопазването, сочи проучване по международен проект за удовлетвореността на лекарите от работата им.

Според предварителните резултати от допитването между 4000 и 5000 от работещите в България 30 000 медици имат готовност да заминат в чужбина, предаде БНР.

Проучването се извършва по интернет от международна група изследователи и обхваща страни от региона на Югоизточна Европа.

Почти 80% от българските лекари биха искали да работят в чужбина, сочи проучването. Най-недоволни са работещите в държавните болници - около 95% от запитаните.

Анализът на отговорите посочва, че има пет основни групи проблеми, които определят причините за недоволството на лекарите от работата им в България. Това са:

• Ниските заплати и начинът на финансиране от здравната каса;

• Многото и сложни административни процедури;

• Липсата на визия за развитие на здравната система;

• Отношението на обществото и медиите към лекарската професия; и

• Корупцията в здравеопазването.

Подробни данни за всеки от посочените проблеми ще бъдат оповестени в края на март, когато ще бъдат публикувани окончателните резултати.

Очакванията на международния екип от изследователи са, че данните ще дадат възможност за определяне на проблемите и ще предложат варианти за положителни промени в здравните политики във всяка от изследваните страни в Югоизточна Европа.

#лекари #недоволни #България #реформи #здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници