Украйна: двувластието се запазва

Украйна: двувластието се запазва
Арсений Яценюк може да претендира за премиерския пост
A A+ A++ A

Обработката на изборните резултати от парламентарния вот в Украйна сочат, че партията на президента Петро Порошенко няма откроявящо се водачество и най-вероятно ще се запази досегашното двувластие между президента и премиера.

Във вътрешната и във външната политика на страната не може да се очакват сериозни промени, коментира пред РИА Новости политологът Павел Святенков.

„Народен фронт” на Арсений Яценюк по думите му се е представил неочаквано добре на изборите, след като по последни изчисления резултатът му почти се изравнява с този на Порошенко.

„С такива резултати Яценюк напълно може да претендира за премиерския пост. Този добър резултат на „Народен фронт” означава, че заложеното в украинската конституция двувластие между президента и премиера най-вероятно ще се запази. Във всеки случай, за Порошенко ще е по-сложно да сложи свой човек на поста премиер”, коментира политологът.

Според него Порошенко се е решил на тези предсрочни избори, за да укрепи властта си и да стане едноличен лидер на Украйна, или най-малкото да бъде човекът определят състава на правителството и политическия курс на страната.

В същото време от централата на „Блок на Петро Порошенко” обявиха, че до края на деня ще публикуват проект за коалиционно споразумение.

#Украйна #Арсений Яценюк #Петро Порошенко #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници