Метър сняг в Габрово, търсят помощ от държавата

Метър сняг в Габрово, търсят помощ от държавата
Снимки: Дарик-Габрово
A A+ A++ A

Кризисният щаб в община Габрово взе решение да потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение.

На територията на общината в продължение на 35 часа вали непрекъснато сняг. Височината на снежната покривка в града достига 70 см, а във високата част на общината надминава 100 см.

Снегът е мокър, с висока плътност и причинява масово пречупване на дърветата. Стотици са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа, информира Дарик.

Налага се да потърсим помощ от държавата, каза пред „Фокус” кметицата Таня Христова. В щаба анализират каква техника могат да мобилизират допълнително от строителни фирми. В зависимост от броя ще преценят колко снегопочистващи машини да поискат от държавата, за да се справят с бедствието.

В момента се изчаква обратната връзка със строителните фирми. По думите на Христова от утре сутринта няколко допълнителни екипи, снабдени с автовишки и с резачи, ще бъдат на терен, защото проблемът с падналите дървета е изключително сериозен, възпрепятства възстановяването на електрозахранването, както и почистването в населените места.

Населените места без електричество се увеличават и вече са повече от 90, в града проблем с електричеството имат 3 квартала. Екипите на „Енерго Про” продължават да работят за отстраняване на проблемите, но обилният снеговалеж динамично променя ситуацията.

„Много са тежки обстоятелствата, свързани с падащите дървета, които вече са над 100 по републиканската и междуселищната мрежа. Това допълнително усложнява почистването на улиците”, обясни Христова.

 

#сняг #бедствено положение #Габрово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници