Антоний Гълъбов: Провал на първия мандат не се изключва

Антоний Гълъбов: Провал на първия мандат не се изключва
A A+ A++ A

Сценарий с провал на първия проучвателен мандат не може да бъде изключен към днешния момент, смята политологът Антоний Гълъбов.

Ако се стигне до тази ситуация, БСП ще се опита да реализира втория проучвателен мандат, ще се получи много странна коалиция, много странен съюз, който също най-вероятно няма да успее да постигне съгласие, предвижда Гълъбов. По неговите думи след втория проучвателен мандат ще трябва да се говори за управление на правителство на спасението или нещо подобно.

„Важно е да бъде удържан първият мандат, да бъде призната ролята на българските избиратели, тъй като една трета от гласувалите на тези избори са дали предпочитанието си на една политическа партия”, посочи Гълъбов пред "Фокус". По думите му, ако бъде постигнато съгласие за тристранна коалиция – може би Реформаторския блок и може би Патриотичния фронт, няма да има монолитна опозиция, която да се противопостави на това правителство.

По отношение на трите важни гласувания, за които е нужно абсолютно мнозинство от 121 народни представители – гласуването на кабинета, на актуализацията на бюджета и на следващия бюджет за 2015 г. е възможно правителство, доминирано от ГЕРБ, да успее да ги преодолее без проблем, смята политологът.

Патриотичният фронт не би трябвало да формира самостоятелен дневен ред, сочи Антоний Гълъбов. По наблюденията му Патриотичният фронт направи много умерена кампания, която отчасти не отговаря на характера на някои политически формации в рамките на формацията. Възможно е впоследствие в коалицията да има разделение.

Най-негативният сценарий е да има нови избори още до края на тази година или през януари. „Това би било наистина изключително тежка ситуация и ние бихме влезли в циклична политическа криза, изходът от която ще ни коства от 5 до 7 години”, убеден е политологът.

#Антоний Гълъбов #мандат #ГЕРБ #Патриотичният фронт #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници