Русе става първият български град с общинско летище

Русе става първият български град с общинско летище
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русе ще стане първият град с общинско летище в България. След три безуспешни опита за отдаване на концесия транспортното министерство е взело решение да прехвърли на общината летището в Щръклево, а общинските съветници подкрепиха единодушно идеята. Очаква се в едно от следващите заседания на кабинета решението да бъде гласувано.

За последно въпросното летище е използвано през 90-те години. Дълги години то бе гражданско и приемаше самолети по редовната линия Русе-София-Русе. След прекратяването на тези полети до 1999 г. е ползвано от военните. Когато полетите за обучение приключват, летището е излязло от списъка на необходимите за армията летища. Самата писта е строена от армията през 1967 г., удължавана е през 80-те години и в момента е със стандартната дължина от 2500 м. Състоянието е добро, въпреки че не е ползвана години.

Едно нормално летище може да приема всички самолети, които могат да кацнат на тази дължина на пистата, а изискванията за безопасност са много високи. На първо време ще трябва два бъде възстановена маркировката на летището, да се почисти тревата и да се оборудва спасителен автомобил.

#летище #Щръклево #автомобил #Русе #София #писта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници