Протестите срещу мандатите пред Конституционния съд, не пред ЦИК

Протестите срещу мандатите пред Конституционния съд, не пред ЦИК
A A+ A++ A

От Централната избирателна комисия обявиха, че политическите и гражданските протести срещу разпределението на мандатите не трябва да се насочват към Комисията.

Резултатите от изборите се оспорват пред Конституционния съд, защото ЦИК е само прилагащ орган, който изпълнява законовите разпоредби“, коментира един от говорителите на ЦИК - Александър Андреев пред БНР.

Андреев уточни, че ако има някакво недоволство, то не би следвало да бъде насочено към Централната избирателна комисия като правоприлагащ орган, а съответно към искане за законодателни промени.

Оспорването на проведените избори става пред Конституционния съд.

„Ако смятат да подадат жалба, то не могат да я подадат чрез Централната избирателна комисия, а следва да я подадат до някой от органите по член 150 от Конституцията. Това са президентът, Министерският съвет, една пета от народните представители, Върховният касационен съд, Върховният административен съд и главният прокурор. Всеки един кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет могат да подадат съответно искане за оспорване на резултатите в седемдневен срок от обявяване на резултата, след което органът има право да внесе до 15 дни пред Конституционния съд жалбата за оспорване на изборите“, обясни говорителят.

#Централната избирателна комисия #ЦИК #Александър Андреев #Андреев #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници