Българин, работещ в "Гугъл", е новият носител на наградата „Джон Атанасов"

Българин, работещ в "Гугъл", е новият носител на наградата „Джон Атанасов"
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Специалистът по компютърна лингвистика д-р Слав Петров е 12-ият лауреат на наградата „Джон Атанасов", която се дава за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии. Отличието беше връчено на церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 от президента Росен Плевнелиев.

Петров е шеф на научно-изследователска група в компанията „Гугъл" от 2009 г. Има редица постижения, сред които изработването на подобрен алгоритъм за граматичен анализ. Автор е и на граматично допълнение на системата Google Translate, довело до

много по-точни преводи на повече от 60 езика, включително и български

„Тази награда не е само за мен, а за всички информатици в България и по света, затова е важно да се поддържа традицията на доброто българско образование по информатика", заяви обещаващият български учен. Той ще изнесе доклад утре в Големия салон на БАН от 14:00 ч.

Днес бяха връчени и две грамоти „Джон Атанасов" - за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост. Те са за авторът на редица техники и практически упражнения, сред които и игри, в областта на гъвкавата разработка на софтуер - Ставрос Ставру, и Пламен Иванов, който в последните седем години работи по актуални проблеми и иновативни разработки за управление на ИТ услуги.

За успехите си в областта на математиката и информатиката грамоти получиха и ученикът Енчо Мишинев и неговият преподавател Антон Шиков, както и ученикът Кристиян Крумов и учителите му Красимир Асенов и Стефчо Наков.

Президентът определи наградените като „забележителните

млади българи, които работят на ръба на познатото и променят света

в който живеем".

Плевнелиев награди и победителя от конкурса за избор на лого на отличията „Джон Атанасов" - Мария Цветкова. Тя е преподавател по графичен дизайн в Университета на Лимож и висшето училище „Екран" в Бордо, Франция.

"Концепцията за логото й е изградена около един от основните приноси на Джон Атанасов за развитието на съвременния компютър - въвеждането на бинарния код", посочи президентът. Той отбеляза, че в конкурса са се включили близо 70 международни проекта. Най-добрите проектни предложения за лого са представени на изложба в сградата на Betahaus в София.

Наградите „Джон Атанасов" се връчват от 2003 г., но тази година за първи път всички участници, стигнали до финална, ще имат възможност да участват в менторски или в стажантски програми, а носителите на отличията „Джон Атанасов" - в научен проект на утвърден екип от специалисти.

#Гугъл #Джон Атанасов #награда #лауреат #Росен Плевенлиев #Енчо Мишинев #Мария Цветкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници