Брюксел отпуска средства по ОП "Околна среда" до края на месеца?

Брюксел отпуска средства по ОП "Околна среда" до края на месеца?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има вероятност до края на този месец да се отпуснат парите от Брюксел по спряната Оперативна програма "Околна среда" и по ос 3 на ОП "Регионално развитие". Служебният вицепремиер по еврофондовете Илияна Цанова обясни, че във вторник се изпращат финалните одитни доклади до Европейската комисия (ЕК).

Тя каза още, че новият заем от 500 млн. евро, отпуснат от Европейската инвестиционна банка, не е подготвен от служебното правителство, а е свързан с финансиране, което дължим по оперативните програми.

Служебният вицепремиер опроверга информацията, че правителството подготвя нов заем от Европейската инвестиционна банка и поясни, че става дума за структурен програмен заем за осигуряване на националното съфинансиране на европейските фондовете, който е необходим за новия програмен период.

Цанова посочи, че за периодът 2007 – 2013 година такъв заем е бил ползван на стойност 700 млн. евро, а сега служебното правителство трябва да осигури това финансиране и за новия програмен период. Тя подчерта, че този заем е бил одобрен преди около 3 седмици от борда на Европейска инвестиционна банка и трябва да бъде одобрен от следващия парламент, а служебният кабинет просто си върши работата, осигурявайки непрекъснатост на този процес, тъй като тези средства са необходими.

#Илияна Цанова #околна среда #Европейска инвестиционна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници