Георгиева: Евробюджетът може да възстанови доверието в Европа

Георгиева: Евробюджетът може да възстанови доверието в Европа
"Смятам, че доказах, че съм независима и не вземам нареждания от никого, както и че взимам присърце интереса на хората", заяви Георгиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският бюджет може да помогне на конкурентоспособността и на възстановяването на доверието на хората в Европа като нещо добро.

Това каза в началото на изслушването си в Европейския парламент българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева за поста заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси.

"Смятам, че доказах, че съм независима и не вземам нареждания от никого, както и че взимам присърце интереса на хората", заяви Георгиева.

Тя призна, че поемането на поста европейски комисар по бюджет и финанси е голяма отговорност.

"Ако ме одобрите, аз ще поема щафетата от комисаря Доминик и ще се опитам да проведа успешно бюджетните преговори по коригиращия бюджет за 2014, бюджета за 2015 година, за да започнем да топим тази снежна топка от неразплатени задължения", каза Кристалина Георгиева.

Като основни предизвикателства Георгиева посочи средносрочния преглед на Многогодишната финансова рамка през 2016 г. и подготовката за следващата МФР от януари 2018 г.

Георгиева посочи, че ще работи за по-голяма прозрачност и доверие към европейските институции. По думите и за тази цел хората трябва да научат какво прави ЕК за тях.

"Всички, които обичат Европа трябва да се притесняват от факта, че мнозина губят доверието в нея. Мен ме вълнува отговорността на комисията. Трябва да сме близо до хората и да им обясняваме какво правим за тях, за да ни подкрепят", каза кандидатът за еврокомисар по бюджета и финанси и даде пример със софийското метро, изградено изцяло с европейски средства.

Георгиева се обяви за повече контрол в отделните страни, както и за силна Европейска служба за борба с измамите и обособяване на службата "европейски прокурор". 

#Европейски парламент #Кристалина Георгиева #доверие #прозрачност #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници