Зелените: Горни Лом потвърждава безсилието на държавата

Зелените: Горни Лом потвърждава безсилието на държавата
"Склад" на завода за боеприпаси край Горни Лом Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Взривът в Горни Лом потвърждава безсилието на държавата при контрола на опасни производства, се казва в позиция на ПП "Зелените" по повод на смъртоносния инцидент в завода за утилизация на боеприпаси.

Фактите около този взрив говорят за поредица от човешки грешки при безопасността и условията на труд, чието отстраняване не е било стриктно контролирано от отговорните институции, сочат от партията на еколозите. Още на 6-ти август Инспекцията по труда е извършила проверка и е установила 13 нарушения, някои от които застрашаващи живота и здравето на работниците. От началото на годината са издадени седем акта на ръководители в предприятието.

"Зелените смятаме, че е абсолютно недопустимо в 21-ви век, в страна членка на ЕС да продължава работата при рискови и опасни производства и съоръжения – при констатирани нарушения в работните процеси и безопасността на технологиите и служителите. Работата на взривилия се завод „Миджур” е продължила два месеца след последната проверка, установила 13-те нарушения. Още повече, в същия завод се случват два други инцидента преди четири и шест години. През 2008 има един загинал и една ранена, а през 2010 г. четирима ранени работници",  припомнят еколозите.

Зелените ще поискат промени в законодателството, които да водят до незабавно затваряне на всяко съоръжение или производство в страната, което не отстранява в най-кратък срок нарушенията в производствения процес и безопасността, като носи реален риск за живота и здравето както на служители, така и на граждани, живеещи в близост. От партията ще се застъпват още за подвеждане под лична законова отговорност на ръководствата на предприятия за аварии, станали по немарливост или поради неприлагане на направени от институциите предписания.

Взривовете в складовете за съхранение и преработка на боеприпаси разкриват не само неадекватния контрол, но и други системни проблеми в българската държава, сочат още от партията. Според Института за наблюдение на лекото стрелково оръжие в Женева, взривове в складове за муниции се случват най-вече в страни, където държавният ред се е разпаднал или е разклатен. А това е лош извод за страната ни с твърде честите подобни инциденти у нас.

Причина за жертвите от трагедията в Горни Лом е и ниското ниво на доходите в най-бедните региони на България. В чужбина, включително в Африка, ликвидирането на боеприпаси се извършва дистанционно, с роботи. У нас заплатите са толкова ниски, че за бизнесмените е по-евтино този процес да е ръчен срещу минимални заплати, а работещите нямат голям избор. Ето защо е нужна национална стратегия за преодоляване на изоставането на бедните региони в страната, настояват Зелените и припомнят, че в община Чупрене, където се намира Горни Лом населението за 80 години е намаляло от 10 000 на 2000 жители.


#Горни Лом #боеприпаси #Зелените

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници