Евродепутатите изслушват Кристалина Георгиева

Евродепутатите изслушват Кристалина Георгиева
Георгиева се явява на изпит пред ЕП днес. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парламент ще изслуша българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева. Началото на събитието е насрочено за 14:30 ч. българско време.

Кристалина Георгиева е предложена за комисар по бюджета и човешките ресурси, както и за заместник председател на новата Европейска комисия. Предвижда се тя да отговори на над 45 въпроса в рамките на повече от 3 часа. Оценката от изпита ще бъде съставена в четвъртък вечер, но ще бъде съобщена на 9 октомври.

Очаква се в края на месеца съставът на новата комисия да бъде гласуван от Европейския парламент и от Европейския съвет в Брюксел.

В такъв случай, комисията ще започне работа от 1 ноември.

Междувременно, новата Европейска комисия се натъкна на трудности при изслушванията в Европейския парламент в сряда, предаде Ройтерс. Разделението сред евродепутатите отложи утвърждаването на еврокомисарите, номинирани от Великобритания, Испания и Унгария, и заплашва да осуети одобряването на френския кандидат.

Първите 10 номинирани членове на екипа на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бяха утвърдени през първите два дни на изслушванията, понеделник и вторник. Гневните сцени в стаите на ресорните комисии в сряда обаче заплашиха да нарушат графика, съгласно който е предвидено новата ЕК да бъде одобрена на 22 октомври и да поеме своите функции на 1 ноември.

Всяко забавяне може да предизвика спорове между страните членки и потенциално да остави сегашната Еврокомисия на Жозе Мануел Барозу да решава деликатни въпроси като конфронтацията Русия, търговските преговори със Съединените щати и острите спорове за мерките за икономии и бюджетните дефицити.

#Кристалина Георгиева #ЕП #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници