ЕС ще обвини Apple за получавано на незаконна данъчна помощ

ЕС ще обвини Apple за получавано на незаконна данъчна помощ
A A+ A++ A

Според информация от Financial Times, цитирана от The Guardian, Apple скоро може да се окаже под прицела на ЕС по отношение на данъците, които плаща компанията. Публикацията споделя, че американската компания плаща по-малко от 2% данъци, което се дължи на специално споразумение с ирландското правителство, което действа вече две десетилетия. Apple има около 4000 служители в европейската си централа в Корк.

Много технологични компании (например Amazon, Facebook, PayPal и Twitter) избират Ирландия за своя европейска централа главно заради корпоративния данък от 12,5%. Въпреки това разследване на ЕК, подкрепено от проучване в американския Сенат, показва, че Apple плаща значително по-нисък данък. Компанията и ирландското правителство тепърва предстои да отговорят на обвиненията, но преди това отхвърлиха съмненията, че между тях има специална сделка.

Този месец Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) започна да въвежда мерки за пресичане на тактиките Double Irish за агресивно избягване плащането на данъци, които използват големите мултинационални компании. Механизмите позволяват на подразделение, базирано в страна с по-високи данъци да плаща на подразделение в страна с ниски данъци и по-този начин да намали данъците, които се плащат върху общата печалба.

http://www.theguardian.com/technology/2014/sep/29/eu-accuse-apple-illegal-tax-aid-ireland-reports

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници