Съдят 46 ислямисти в Белгия

Съдят 46 ислямисти в Белгия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В белгийския град Антверпен започна процес срещу 46 обвиняеми за принадлежност към терористични организации, вербували наемници за войната в Сирия.

На подсъдимата скамейка са само осем от обвиняемите. Друг девет са били убити в Сирия, а останалите 29 продължават да се борят там на страната на антиправителствените сили. Всички от тях са членове на забранената организация на уахабитите "Шариат за Белгия", съобщава "Де Стандаард".

Централната фигура сред обвинените е един от лидерите на ислямистите - 32-годишният Фуад Белкасем. Преди това той вече е бил осъден в Белгия на две години затвор за подбуждане на омраза към немюсюлманите.

Според федералната прокуратура на Белгия, разследващите органи разполагат с достатъчно доказателства, за да третират "Шариат за Белгия" като терористична организация. Обвиняемите са изправени пред лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години.

Сред обвиняемите е и 21-годишният фламандец Брайан Де Милдер, който се бие в Сирия в редовете на въоръжените групи. Той е обвинен в заплахи за убийство на холандските националисти – на министъра на отбраната Питер де Крем и на лидера на „Партия на сводобата“ Геерт Вилдерс.

В Антверпен са взети извънредни мерки за сигурност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници