Великобритания напуска ЕС, ако не успее да спре имигрантите

Великобритания напуска ЕС, ако не успее да спре имигрантите
Дейвид Камерън Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Единството на Европейския съюз е застрашено заради желанието на Великобритания да възстанови властта на британското правителство за сметка на Брюксел в ключови области. Наскоро премиерът Дейвид Камерън поиска "нова сделка", която включва процедура за неучастие по ключови въпроси.

Камерън даде да се разбере, че е готов да започне обществена кампания за напускане на Европейския съюз, ако правителството не успее да преразгледа отношенията си с Брюксел, съобщава британският вестник „Телеграф“.

Премиерът е категоричен, че ЕС трябва да даде повече правомощия на Обединеното кралство относно контрола над границите си, включително правото да се ограничи миграцията от други страни от ЕС. В момента, всички граждани на ЕС имат право да живеят и работят свободно във Великобритания.

Камерън обеща да преразгледа отношенията си с Брюксел преди референдума за членството на Великобритания в ЕС, който ще бъде организиран до 2017 г. Под натиска на своята собствена партия Камерън обяви през януари плановете си да предоговори членството на Великобритания в ЕС и после да го подложи на референдум. Либералните демократи - проевропейските коалиционни партньори на консерваторите, и опозиционната Лейбъристка партия се противопоставиха на законопроекта.

Според премиера, Обединеното кралство е готово да остане в ЕС, само ако започнат реформи в общността.

"Правя това, защото обичам страната си и съм много притеснен за бъдещето й. Искам тя да бъде силна, горда, самоуправляваща независима държава," заяви Камерън.

По-рано британският премиер се изказа срещу назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Причината е, че Юнкер е сред най-големите привърженици на интеграцията в общонстта. Според него, този ход ще намали шансовете за запазване на членството в ЕС на Великобритания и ще забави реформите.

Според последни проучвания, 51% от британците са за излизане на страната им от ЕС, а 40% биха искали да продължат да бъдат членове на съюза.

Миналата седмица британският министър на труда Иън Дънкан Смит предизвика дипломатически протест в Източна Европа с отказа си да изплати помощи за безработица в размер на над 10 милиона британски лири на имигрантите, завърнали се в родината си, след като са загубили работата си в Обединеното кралство. Редица институции от ЕС
разкритикуваха министъра заради отказа му да изплати помощите за хиляди чешки, словашки и полски имигранти, въпреки че вече не са на Острова.

#Великобритания #Дейвид Камерън #Камерън #Великобритания #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници