Жертвите от вулкана Онтаке са вече 31

Жертвите от вулкана Онтаке са вече 31
Спасителен екип от военни и пожарникари пренася пострадал турист по покритите с пепел склонове на вулката Онтаке. Снимка: Киодо
A A+ A++ A

Над 30 туристи са открити безжизнени в подножието на изригналия внезапно вчера вулкан Онтаке в централната японската префектура Нагано, съобщи Ройтерс, като се позова на местната полиция.

Изразът, който спасителните екипи използват, е за "хора без признаци на сърдечна дейност". Този термин е използван често в Япония, когато са намерени жертви, но съдебни лекари все още не са издали смъртни актове.

Стотици туристи, сред тях и деца, бяха блокирани в планината, след като вулканът изригна без никакво предупреждение вчера, изхвърляйки огромни облаци пепел и скални отломки на височина над 3 км.

Голяма част от тях успяха да слязат в подножието на безопасно разстояние, но поне 30 са прекарали нощта близо до върха, който е на 3067 метра надморска височина.

Във видео, публикувано от японските служби, се вижда хеликоптер, който изтегля оцелели хора от покритата с пепел планина около 10 ч. сутринта местно време в неделя сутринта.  В болница са откарани над 40 души, някои от които са със счупени кости. Властите се опитват да открият други 45 души, за чието местонахождение все още няма данни.

Представител на японската метеорологична агенция обяви, че макар да е имало завишен брой малки трусове, засечени в Онтаке от 10 септември насам, подобно силно изригване е нямало как да бъде прогнозирано лесно.

Вулканът продължи да изригва и в неделя, изхвърляйки дим и пепел високо в небето. Коли, намиращи се на около 80 км разстояние от вулкана, също са били покрити с пепел от него.

Вулканите изригват периодично в Япония - една от най-активните сеизмични зони в света, но от 1991 г. насам, когато загинаха 43 души, не е имало фатални случаи, свързани с това.

#вулкан #жертви #Онтаке #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници