Костов: Банковата криза ще се овладее от данъкоплатците

Костов: Банковата криза ще се овладее от данъкоплатците
Костов вижда огромни загуби, ако КТБ фалира. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Това, което се случва около КТБ и Търговска банка „Виктория“ в момента, е, че финансовият министър предвижда да създаде буфер, с който да може да овладее евентуална банкова криза, тоест ще се вземат пари от данъкоплатците за спасяване на банковата система.“

Това заяви Иван Костов в сутрешния блок на Нова телевизия в петък. Преди време той обяви, че ако се стигне до банкова криза, ще посочи виновниците. От четвъртък дойде и новината, че Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради блокираните вложения в КТБ. От Брюксел настояват за незабавен достъп на хората до гарантираните депозити.

„В писмото на ЕК ясно се прави разграничение между неналични депозити и банкова несъстоятелност и се иска защитата да бъде безусловна и навременна, независимо от съдбата на КТБ. Другата наказателна процедура касае специалния надзор. Решението там е следното - веднага да се преразгледа начинът, по който функционира той. Режимът на специален надзор трябва да бъде така редуциран, че да може банката да изпълнява определени свои ангажименти по отношение на европейската директива“, поясни Костов.

„Министърът на финансите, макар и служебен, трябва заедно с БНБ да приготви промяна в закона, така че да транспонира по искания от ЕС начин европейската директива за защита на влоговете на хората. Ако българското правителство и БНБ започнат да изпълняват тези директиви и покажат воля, шансът да не бъде продължена наказателната процедура е много голям“, категоричен е Костов.

„Ако КТБ фалира, разходът, който трябва веднага да бъде изплатен, е над 3,5 милиарда лева. Ще има и 2,6 милиарда сигурни загуби за фирмите вложители, за държавните предприятия от енергетиката, за военнопромишления комплекс на страната, за болници, общини и за вложителите над 100 000 лева. Това ще доведе до загуба на 80 000 работни места, а оттам ще последват и косвени щети за страната в размер само на една година на повече от 6 милиарда лева“, поясни Иван Костов.

„Именно затова е приоритет да не се допусне банкова криза. Огромен риск е, ако БНБ бъде осъдена. Ако това стане, загуби дело и започне да плаща, това ще нанесе такъв ущърб на авторитета на страната като място за икономически живот и инвестиции, какъвто не можем да си представим“, коментира политикът.

 

#Иван Костов #КТБ #Европейска комисия #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници