Спасени бежанци не искат Кипър, а Италия (снимки)

Спасени бежанци не искат Кипър, а Италия (снимки)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 300 сирийски бежанци, предимно жени и деца, са спасени от потъване и сигурна смърт благодарение на круизен лайнер. Те обаче отказали да останат в Кипър, а искали да ги закарат до Италия. Драмата е станала вчера във водите на Средиземно море.

„Ние трябваше да отплаваме в 22:30 ч. тази вечер, но за съжаление, тези хора искат да ги закараме до Италия“, каза генералният директор на „Саламис круиз лайнс“ Кикис Василиу. „Направихме максималното, за да им спасим живота, дадохме им храна, докарахме помощ.“ Той оцени загубите на фирмата си на няколкостотин хиляди евро.

„Няма никой, който да преговаря и да обясни ситуацията на бежанците“, каза Василиу. Медицински екипи все още чакат до кораба в пристанището на Лимасол и са готови да откарат в болница хората, които имат нужда.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците повече от 2500 души са се удавили или са изчезнали безследно от началото на 2014 г. в опит да прекосят Средиземно море. На 10 септември около 500 души загинаха при корабокрушение край бреговете на Малта. Това е най-сериозното през последните години корабокрушение в Средиземно море, според Международната организация за бежанците. Едва 10 човека оцеляха.

#сирийски бежанци #сирийски #Кипър #Италия #кораб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници