Чака ни екстремна зима - много топла или много студена

Чака ни екстремна зима - много топла или много студена
Чакат ни екстремни температури през идната зима. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Изследователят на промените в климата Антоанета Йотова предупреди в ефира на "Дарик", че все още е рано да се дават точни прогнози за зимата, но населението трябва да бъде подготвено за всякакви климатични аномалии.

"След като виждаме, че в резултат на промените в климата имаме много повече и по-интензивни екстремни прояви на времето, значи ние бихме могли да очакваме, че и зимата няма да ни бъде така приятна и спокойна, а може да ни изненада и с много ниски температури, и с високи температури", каза Йотова и припомни първият месец на тази година беше топъл и също се характеризираше с необичайни за сезона прояви на времето.

Прогноза за метеорологичните условия в предстоящата зима не може да се даде, категорична е Йотова.

"В глобални мащаби има затопляне на климата, но това не означава, че навсякъде ще става по-топло, по-приятно и по-лесно. Промените в локални мащаби са коренно различни от това какво се случва на глобално ниво. Просто по различен начин се проявява - може да бъде засушаване, могат да бъдат интензивни валежи с наводнения, може да бъдат силни бури. Всичко това сумарно дава едни неблагоприятни ефекти, свързани с глобалното затопляне", обясни експертът.

По думите й се налага да бъде изготвена Национална стратегия за адаптиране към промените в климата, която да координира действията между държавните институции и общините.

#зима #температури #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници