Резолюция на ООН спира потока от джихадисти към Сирия и Ирак

Резолюция на ООН спира потока от джихадисти към Сирия и Ирак
A A+ A++ A

Резолюция със задължителен характер прие тази нощ Съветът за сигурност на ООН на извънредно съвещание под председателството на американския президент Барак Обама. Тя има за цел спиране на потока от чуждестранни джихадисти в Сирия и Ирак и да се бори със заплахата, която те представляват за своите страни.

Текстът, който бе приет единодушно, налага на страните под заплаха от санкции, да възпрепятстват свои граждани да се присъединяват към екстремистки организации като "Ислямска държава". При откриването на заседанието, на което присъства и президентът на Франция Франсоа Оланд, бе отдадена почит на френския заложник на ИД, който бе обезглавен от ислямистите. Обама увери Франция в подкрепата на САЩ след това брутално убийство. Той припомни, че според експерти около 12 000 чуждестранни бойци от повече от 80 държави са се присъединили през последните години към екстремистки организации в Ирак и Сирия.

"Една резолюция не е достатъчна, добрите намерения не са достатъчни, трябва произнесените думи да бъдат последвани от конкретни действия през следващите години", заяви американският президент. По силата на сега приетата резолюция, която бе предложена от САЩ, правителствата ще трябва да предотвратяват и възпрепятстват набирането на бойци и пътуването на лица, които се опитват да излизат зад граница с цел планиране или участие в терористични действия или обучение за такива. Текстът предвижда санкции за неспазването на резолюцията.

Тя настоява всички държави членки да съобразят своите закони с нея и да налагат тежки наказателни санкции срещу чуждестранни екстремисти, които набират доброволци и средства за финансиране на тероризма. Държавите трябва да възпрепятстват влизането или транзитното преминаване през техните територии на чужденци екстремисти, когато има достоверна информация за техните намерения.

Това засяга в голяма степен Турция, която граничи със Сирия. Турция редовно е обвинявана в твърде меко отношение към джихадисти, преминаващи транзитно през нейната територия. В отговор тя увери вчера, че от началото на сирийския конфликт е засякла и експулсирала повече от 1000 чуждестранни бойци от 75 страни.

Няколко европейски страни, сред които Франция и Великобритания, вече обявиха мерки за ограничаване на движението на екстремисти, опасявайки се, че техни граждани, които са пътували в страни като Ирак и Сирия, може при завръщането си да организират атентати в своите родни страни

#ООН #Съвет за сигурност #джихадисти #Сирия #Ирак #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници