Ал. Андреев: Демокрацията на ЕС се гърчи в родилни мъки

Ал. Андреев: Демокрацията на ЕС се гърчи в родилни мъки
Заради лицемерието на политиците Европа тъпче на едно място, смята Александър Андреев.
A A+ A++ A

В националните държави от стария Европейски съюз демокрация имаше, но в самия ЕС тя едва сега възниква, заяви главният редактор на българската секция на радио „Дойче веле“.

„ЕС, освен една свободна икономическа зона, беше в най-добрия случай един дискусионен клуб и катедра за произнасяне на красиви слова. На висок глас всички настояват за повече демокрация в ЕС, но тази демокрация се гърчи в родилни мъки, защото европейските гласоподаватели се опитват да пренесат върху Европа своя демократичен вот чрез националните си политици и се получава един порочен кръг“, заяви Андреев в дебата „Европа на солидарността и/или Европа на егоизма?“.

Според него във всички държави от ЕС има преразпределение на благата между по-богатите и по-бедните региони, градове и провинции.

В Германия например никой не се замисля за това гигантско преразпределение, но когато се оказа, че такова преразпределение е необходимо в ЕС, скандалът беше огромен, защото хората нямат същото отношение към ЕС, каквото имат към собствените си държави, коментира още Александър Андреев.

„Националните политици трябва да направят най-после един много драматичен избор, който аз свеждам до това дали да си копаят своята малка, обозрима, идилична, спокойна градинка с ясни граници, които се опазват лесно, или пък да тръгнат да работят по необозримия европейски пейзаж, пълен с неочаквани опасности и с уникални шансове“, обясни главният редактор на „Дойче веле“ – България.

По думите му лидерите на по-големите европейски държави са са държали като патриарси, но „патриаршеската идилия се е срутила и е време лицемерието да приключи“.

Александър Андреев е категоричен, че досегашният модел на ЕС трябва да се промени и причините за това са комплексни.

„Първо, идиличният и безкризисен ЕС беше продукт на ужасяващите войни през 20. век, а след това и на Студената война. Този съюз беше инструмент за създаването на т.нар. „вечен мир“. Днес всеки ще каже, че в Европа в момента няма сериозна опасност от война и мирът вече не може да е единственото основание за съществуването на този досегашен ЕС. Приключи и Студената война“, обясни Андреев.

„Второ, един вече многополюсен свят, в който и парите, и стоките, и хората се придвижват с небивала досега скорост, някогашният ЕС вече не е адекватен. Целият свят се е превърнал в една свободна икономическа зона, т.е европейците са изгубили някогашното си предимство и ако искат да запазят една от главните роли на световната сцена, те са просто длъжни да се откажат от архаичния модел и да го разчупят“, допълни той.

Третата причина е прекалено очевидното лицемерие на политиците, които години наред са проповядвали Обединена Европа на думи, но на практика са я държали в стегнат корсет.

„Това лицемерие се оказва и крайно непродуктивно. Европа тъпче на едно място заради това лицемерие“, заяви Александър Андреев.

#политици #Солидарност #лицемерие #Дойче веле #демокрация #Европейски съюз #ЕС #Александър Андреев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници